Overweeg je een rondreis door Indonesië? Zeker doen! Met meer dan 17.000 eilanden ben je hier voorlopig niet uitgekeken. De kleinere eilandjes zijn zeer geschikt als je graag een privé-strand wilt ontdekken en een praatjewilt maken met de vriendelijke lokale bevolking. Tijdens het rondreizen zul je merken dat de onbekende plekken vaak veel te bieden hebben.

Maar de bekendere eilanden vormen natuurlijk de grootste  trekpleister van Indonesië. Op Bali vind je zowel prachtige cultuur als geweldige surfmogelijkheden, terwijl Sumatra één grote jungle is waar je unieke diersoorten vindt. Wie een rauw kijkje in de moderne keuken van het land wil, gaat naar de chaotische hoofdstad Jakarta. Of je nu een groepsrondreis maakt of een individuele rondreis, Indonesië zal je nog lang bijblijven!

De bekendste eilanden van Indonesië

Van de 17.508 eilanden die samen Indonesië vormen, zijn Bali en Java veruit de bekendste. Vooral op Bali vind je heel veel historische tempels, zoals het op een rots voor de kust gebouwde Pura Tanaha Lot. Deze tempel is opgedragen aan de beschermheiligen van de zee en wordt naar verluid beschermd door slangen die in de grotten onder de tempel leven… De ‘moedertempel’ van Bali is Pura Besakih en ligt op de berg Gunung Agung. Eigenlijk bestaat Pura Besakih uit 80 kleinere tempels, die allemaal hun eigen geschiedenis en aantrekkingskracht hebben. Maar zelfs als je niet van plan bent alle tempels één voor één te gaan bekijken, kun je op Bali nog steeds genieten van de prachtige rijstvelden, watervallen, de heerlijke keuken én uitstekende surfmogelijkheden. In het relaxte kustdorpje Lovina is het zelfs mogelijk om dolfijnen te spotten!

Java zit al net zo tjokvol bezienswaardigheden. Vooral de vele vulkanen zijn zeer indrukwekkend. Als je ‘s ochtends vroeg opstaat, kun je een schitterende wandeling maken richting de Bromo-krater. Onderweg loop je door een bizar maanlandschap en je wordt voor je inspanningen beloond met een kijkje in de kolkende kern van de aarde…

De steden van Indonesië

In Yogyakarta reis je terug in onze eigen geschiedenis, want je vindt er vele gebouwen die nog stammen uit de tijd van de Nederlandse overheersing in het toenmalige Indië. Naast deze koloniale architectuur kun je ook het Paleis van de Sultan bezoeken of rondzwerven in de kleine steegjes. Vanuit Yogyakarta kun je diverse grote attracties van Java aandoen, zoals het Hindoeïstische tempelcomplex Prambanan.

Ook de Indonesische hoofdstad Jakarta bevindt zich op Java. Het is een relatief moderne metropool, maar geen plek om langer dan een dag of twee te verblijven. De luchtvervuiling en het zelfs voor Aziatische begrippen rampzalige verkeer zorgen ervoor dat de meeste toeristen hier snel weer weg willen. Shopaholics zullen zich overigens wel prima vermaken met de gigantische winkelcentra.

De overige Indonesische eilanden

Dan zijn er dus nog 17.506 eilanden over. Lombok is veel rustiger dan Bali en Java en een uitgelezen bestemming als je vooral wilt relaxen. Het eiland kent een tropisch klimaat en puike stranden, waar je goed kunt duiken en surfen. Vooral dat van Senggigi is erg mooi. Wil je toch wat meer actie, dan is een beklimming van vulkaan Rinjan beslist de moeite waard.

Sumatra, ten slotte, heeft op zichzelf al genoeg te bieden voor een boeiende vakantie. Dit eiland heeft het allemaal: inheemse dorpjes, vulkanen en een uitgestrekte jungle vol prachtige flora en fauna. Bezoek zeker het Tobameer, met zijn sprookjesachtige omgeving, en het Nationaal Park Gunung Leuser, waar een grote populatie Orang Utans leeft.