Het zal je tijdens je rondreis door IJsland al vrij snel opvallen dat er nauwelijks bomen zijn. De vulkanische ondergrond van het land is nog volop in beweging en de vegetatie groeit daar niet lekker op. Wél zie je veel dieren op IJsland, waarvan de poolvos waarschijnlijk de fraaiste is. Tijdens het rondreizen in IJsland spot je ook veel soorten vogels die hier hun nestje bouwen. Maar je komt waarschijnlijk voor de spectaculaire geisers, die hun warmte met fors geweld de koude buitenlucht inblazen!

Naast de natuurlijke rijkdommen van IJsland, valt er ook op cultureel gebied veel te beleven. De hoofdstad Reykjavík is een bruisende poel van kunstenaars en kunstliefhebbers die hun inspiratie halen uit de mooie natuur. Laat je er alles over vertellen tijdens een individuele rondreis of groepsrondreis!

Prachtig IJsland

Hoe machtig de IJslandse natuur is, merkten we in 2010 toen de uitbarsting van een vulkaan het halve Europese luchtruim platlegde. Maar je kunt er ook veel plezier aan beleven. Van september t/m april is in delen van IJsland het spectaculaire Noorderlicht te zien, dat de hemel verandert in een surrealistische waaier van kleuren. En als je niet van slapen houdt, kun je in de zomermaanden je lol op. Het noorden van IJsland kent in die periode namelijk 24 uur per dag zonlicht.

De meeste mensen gaan echter naar IJsland voor het woeste landschap. Die vulkaanuitbarsting uit 2010 was zeker geen toeval. IJsland ligt midden op de ‘Mid Atlantic Ridge’, het punt waar Amerika ooit losscheurde van Europa. De vulkanische activiteit hangt hiermee samen en is zichtbaar door de stoom die op veel plekken uit de bodem omhoog rijst én door de beroemde geisers die met veel geweld kokend water de lucht in spuiten.

De IJslandse Nationale Parken

Één van de populairste Nationaal Parken van IJsland s Skaftafell, dat voornamelijk bestaat uit gletsjers en bergen. Je kunt het park alleen te voet betreden, maar dat heeft voor fervente wandelaars zeker zijn voordelen: je zult niet gestoord worden door het geronk van auto’s! Ronduit spookachtig zijn de rotsformaties in Dimmuborgir. De rotsen ontstonden (hoe kan het ook anders) tijdens een relatief recente vulkaanuitbarsting, 3000 jaar geleden. Veel van de formaties lijken op vervallen kastelen… Iets luchtiger vermaak vind je rond de schitterende watervallen van Gullfoss. Het water stort naar beneden in een kloof van 20 meter breed, 70 meter hoog en liefst 2,5 kilometer lang. Er zijn door het opstuivende water vaak meerdere regenbogen tegelijk zichtbaar.

De hoofdstad van IJsland

Je kunt in IJsland op diverse plekken thermaal badderen, maar nergens omgeven door zo’n prachtig landschap als in The Blue Lagoon, op ongeveer 40 kilometer van de hoofdstad Reykjavik. Het door lava verwarmde water is rijk aan mineralen en heeft een bewezen weldadige invloed op de huid. Maar je kunt er natuurlijk ook heengaan om gewoon heerlijk te relaxen…

Reykjavik zelf is een charmant vat vol cultuur. Tegelijk een wereldstad én een klein dorp. Het Cultuurhuis, één van de mooiste gebouwen van de stad, huisvest een museum waar je alles te weten komt over de geschiedenis van IJsland aan de hand van middeleeuwse manuscripten. Meer historie vind je in het vermaarde Nationaal Museum, waar je veel spullen ziet uit de tijd van de Vikingen. De vele restaurants in Reykjavik serveren bijna allemaal vis, die ‘s ochtends vers voor je uit de zee wordt gehengeld.