Wil je een mooie vakantie boeken, maar weet je niet bij welke reisorganisatie je het best terecht kunt? Wij leggen uit hoe je de beste reisorganisatie kiest voor jouw specifieke vakantie of reis! Ook veilig boeken, het type reis dat je maakt en de bestemming spelen een grote rol. Lees gauw verder en boek vanaf nu alleen nog maar bij verantwoorde reisorganisaties die bij jóu passen!

Waar moet je op letten bij het kiezen van een reisorganisatie voor je een vakantie boekt?

Reisorganisaties hebben verschillende specialisaties. De één biedt vooral verre reizen buiten Europa aan, de ander vakanties binnen Europa. Er zijn specialisten in kampeervakanties, stedentrips en busreizen. Maar er zijn meer punten om op te letten; sommige aanbieders leveren maatwerk reizen in plaats van gestandaardiseerde pakketvakanties. Aan maatwerk hangt vaak een hoger prijskaartje dan aan pakketreizen, maar de ervaring is compleet anders.
Bedenk daarom of je een aparte reis zoekt waar je wat meer voor betaalt, of liever een voordeligere aanbieding. Wil je reizen met een groep, met je eigen partner of gezin, of vind je het leuk om andere mensen te ontmoeten tijdens een single groepsreis (daarbij zit geen dating-aspect, het gaat puur om de sociale insteek).

Wat is inbegrepen bij de reis?

Bekijk ook goed wat je precies krijgt voor je geld, soms lijkt het alsof de ene reis veel voordeliger is dan de andere reis naar hetzelfde land, maar; In welke hotels verblijf je? Wat is inbegrepen en wat komt er nog bij? Zijn excursies inclusief? Reis je met je gezin; hebben de kinderen een eigen bed? Hebben de hotels een goede ligging? Wordt je opgehaald op stations en vliegvelden of moet je een taxi nemen? Dat zijn allemaal punten om in gedachten te houden bij het kiezen van de juiste vakantie.

Boek veilig!

Daarnaast is het belangrijk dat de organisatie waarbij je boekt, is aangesloten bij de juiste waarborginstanties. Er zijn 3 instanties waar je op moet letten:

  • Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR): de SGR staat garant voor het door jou vooruitbetaalde reisgeld, indien de reisorganisatie waarbij je hebt geboekt bijvoorbeeld failliet gaat. Of zorgt er bijvoorbeeld voor dat je verblijf of terugreis in dit soort situaties alsnog wordt betaald. Het is dus enorm belangrijk dat de organisatie waarbij je boekt, is aangesloten bij het SGR.
  • Calamiteitenfonds: indien er zich tijdens je vakantie een calamiteit voordoet, zoals een natuurramp of onlusten in een bepaalde regio, betaalt het Calamiteitenfonds de extra kosten die ontstaan doordat een reis wordt aangepast. Als de reis moet worden afgebroken dan zorgt het fonds voor een vergoeding voor de niet-genoten reisdagen. Maar let op; het Calamiteitenfonds treedt pas in werking als de Nederlandse overheid een officieel negatief reisadvies afgeeft voor een land of regio. Je krijgt dus geen geld terug indien je, na boeking, de regio zelf te onveilig vindt om op vakantie te gaan.
  • ANVR: het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen is een brancheorganisatie van reisbureaus en reisorganisaties. Het ANVR verzorgt bijvoorbeeld de reis- en boekingsvoorwaarden, richtlijnen voor klachtenafhandeling, stelt als eis dat leden bij het SGR zijn aangesloten en geeft een soort kwaliteitsgarantie voor de aangesloten reisorganisaties. Let op; er kunnen nog steeds afwijkende voorwaarden gelden voor jouw reis, dat is toegestaan, en ook bij het ANVR aangesloten organisaties kunnen failliet gaan. Maar het ANVR fungeert als een soort waakhond op het gebied van voorwaarden en kwaliteit.

Reisorganisaties en reisbureaus die zijn aangesloten bij het Calamiteitenfonds, SGR en ANVR vermelden dit op hun website, in brochures en bij hun boekingsvoorwaarden. Je kunt zelf gemakkelijk controleren of dit klopt, op de websites van het SGR, ANVR en Calamiteitenfonds door de naam van het bedrijf of het lidmaatschapsnummer in te typen.
Hou er wel rekening mee dat er altijd uitzonderingen zijn. Er bestaan ook goede reisorganisaties die niet zijn aangesloten bij deze instanties en toch heel betrouwbaar zijn. En er zijn ook reisaanbieders die juist wel zijn aangesloten en er alsnog weleens een potje van maken. Maar over het algemeen bieden het SGR, ANVR en Calamiteitenfonds goede indicaties met betrekking tot bepaalde zekerheden die de reiziger zoekt.